Oto Teypte Ekranda Şarkı İsminin Gözükmemesi

Eminim araç sürücülerinin birçoğu bu problemle karşı karşıya geliyordur. Bir oto teyp aldığınızda ve bu oto teyp USB veya SD kart girişinden şarkı çalabiliyorsa, siz bir USB bellek veya SD kart taktığınızda ve şarkı açtığınızda ekranda alakasız bilgiler, reklam vb. şeylere görmek yerine artist ve şarkı ismini görmek istiyorsunuzdur. Bunun çözümü tabii ki var. Yalnız birkaç şarkınız varsa fazla problem olmaz ama yüzlerce şarkınız varsa bu durumu düzeltmek sizi yoracaktır ve vaktinizi alacaktır.

Her şeyden önce şarkı dosyalarınız şu şekilde olursa iyi olur;

Sanatçı - Şarkı ismi.mp3

Sanatçı veya şarkı isimlerinde Türkçe karakter olmaması gerekebilir. Teyp destekliyor mu bilmek gerekir. Ayrıca üstteki şekliyle dosyalarınızı hazırlarsanız ve ID3 bilgileri boşsa bazı teypler ekrana otomatik bu düzenli görünümü yansıtabilirler. Bunlar deneyerek varılacak sonuçlardır. ID3 bilgileri düzenli değilse boş olması tercih edilir. Zaten problemin ana sebebi yanlış/eksik ID3 bilgileridir.

Şimdi birkaç şarkı için ne yapılması gerektiğini yazalım:

Herhangi bir şarkıya sağ tıklayıp “Özellikler”i seçersiniz. Windows XP’de “Özet” sekmesinde, Windows 7’de ise “Ayrıntılar” sekmesinde “Artist” veya “Albüm Sanatçısı” ve “Başlık” olarak gördüğünüz bilgide ne varsa muhtemelen teypte de buradaki bilgiler gözükecektir ve burada istemediğiniz, gereksiz bilgiler varsa teypte bunların gözükmesi rahatsızlık veriyor.

Belirtilen bilgi kutucuklarını doğru doldurduğunuz takdirde teypte artık “Sanatçı – Şarkı ismi” şeklinde parçanız görünecektir. Ayrıca varsa diğer bilgi kutucuklarındaki fazlalık bilgileri de temizleyebilirsiniz. Bunları birkaç şarkı için tek tek yapabiliriz.

Üstteki yöntem işe yaramadıysa istediğimiz düzeltmeler tam olarak olmamış olabilir. ID3 dediğimiz mp3 bilgisi özelliği ID3v1 ve ID3v2 olarak 2 tanedir.

O halde Winamp’ta bu işi halletmemiz daha kolay olabilir. O zaman Winamp’ta şarkıyı açıyoruz. Üstteki menüden File –> View file info seçeneğini seçiyoruz ve açılan pencerede id3v1 ve id3v2 diye 2 bölüm var. İkisi için de “Title” yazan yere şarkı ismini ve “Artist” yazan yere de sanatçıyı yazarak “Update” butonuna basarak bilgileri güncelliyoruz. Varsa yine fazlalık bilgiler, temizliyoruz. Bunları diğer şarkılar için de yapabiliriz.

Şimdi gelelim asıl olaya. Ya yüzlerce şarkı için değişiklik yapmamız gerekiyorsa? İşte o zaman ihtiyacımızı bir program karşılıyor.

Programın adı: PZ TagEditor

Bu programı indiriyorsunuz ve kuruyorsunuz. Ayrıca Türkçe dil eklentisi de var ama anlatımı İngilizce menü üzerinden yapacağım.

Programda şarkıların bulunuğu klasöre gelip şarkıların tümünü seçersiniz (CTRL + A). Daha sonra en üstteki menüden ID3 –> Remove ID3info –> Both şeklinde tüm bilgileri silebilirsiniz. Daha sonra yine en üstteki menüden Tools –> Filename -> ID3 seçeneğini seçip açılan pencereden üstteki kutucuğu “%2 – %1” şeklinde değiştirip “OK” dediğinizde artık şarkı isimleriniz dosya adı ile yer değiştirecektir.

Bu yöntemde tek ihtiyacımız dosya isimlerinin en üstte belirttiğim şekilde olmasıdır.

Şimdiden kolay gelsin.

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir