Çamaşırları Neden Gölgede Kurutmalıyız?

İnsanlar çamaşırları güneş ışığı altında kurutmayı tercih edebilirler. Çünkü güneş ışığı altında çamaşırlar daha hızlı kurur ve böylece fazla beklemeden çamaşırları ütüleyip dolaba koymak mümkün olur.

Peki güneş ışığı altında kurutmanın çamaşırlar için tehlike oluşturduğunu hiç düşündünüz mü? Özellikle kıyafetlerin renginin zamanla solmasının nedenlerinden biri güneş altında kurutmaktır.

Güneş altında kurutmak avantajlı ve dezavantajlıdır. Avantajı hızlı kurumadır. Dezavantajı ise elbisenin renginin solmasına neden olur.

Peki güneş ışığı elbisenin renginin solmasına nasıl neden olur?

Elbisenin rengi dediğimiz şey kumaşın boyar madde ile renklendirilmiş olmasıdır. Yani rengi oluşturan şey kumaşa tutunmuş boyar maddedir. Burada bilimsel bir açıklamayla devam etmek zorundayız. Boyar maddenin renk özelliğinin en önemli sebebi pi bağları içermesidir ve bu pi bağları boyar maddenin trans konumda kalmasını sağlar. Ancak, güneşten gelen ışınların taşıdığı enerji bu pi bağlarını kopararak boyar maddenin trans konumdan cis konuma geçmesine neden olur. Bundan dolayı boyar madde renk özelliğini kaybeder. Böylece bu durum elbisede rengin solması, rengini kaybetmesi sonuçlarını çıkarır.

Çamaşırları gölgede kuruturken yavaş ama güvenli bir kurutma yapılıyor demektir.

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir