Call to undefined function mb_strtolower() Hatası ve Çözümü

Eğer bir sunucunuz varsa ve sunucunuzda “Call to undefined function mb_strtolower() …” şeklinde hata alıyorsanız bilin ki mb_string modülü PHP için kurulu değildir veya pasif konumdadır. Eğer siz sunucunuzda bu hata ile karşılaşıyorsanız özellikle kurulu değildir diye tahmin ediyoruz. Bu nedenle mb_string modülünü kurmak için çözüm olarak SSH bağlantısı ile kolayca gösterelim.

SSH ile sunucunuza bağlanınca sorun yaşamamak adına CentOS işletim sisteminde şu komutu girip enter tıklayalım.

Sunucu tüm PHP versiyonları için mb_string modüllerini bulacaktır. Bulduktan sonra kurulması için “y” yazıp enter diyoruz ve kurulması kısa süre sonra gerçekleşecek.

Son önemli adım da Apache veya diğer http sunucunuz hangisi ise yeniden başlatmanız gerekiyor.

Ayrıca Linux Mint için kurulum kodu aşağıdaki gibi olmalı.

Yani önemli olan *mbstring ile tüm mbstring modüllerini kurmuş olmak ki sorun yaşamayalım. Zaten bulma işlemi bittikten sonra asıl modül isimlerini görürsünüz. Mesela PHP 5.6 için tam ismi şöyleymiş.

ea-php56-php-mbstring

Bu isimler bağlı olan depolarda farklı olabildiği için *mbstring ile işi garantiye aldık, yoksa kurulacak modüle yok olarak cevap gelebilirdi.

Eğer paylaşımlı sunucuda, yani hostingde bu hatayı alıyorsanız sunucu yetkilileriyle görüşün. Onlar size çözüm sunarlar.


cPanel WHM ile yönetim sahibi olanlar ise görsel olarak işlemi şöyle yapabilirler.

EasyApache 4 => All PHP Options + OpCache kısmındaki Customize (Kişiselleştir) butonuna tıklasın. Sonra PHP Extensions seçeneğine tıklasın. Sonra arama kısmına mbstring yazınca çıkan sonuçlara göre isntall tıklayıp Next butonu ile kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Ancak daha uzun sürebilir.

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir