Elektrikli Isıtıcı Ne Kadar Elektrik Harcar? (Hesaplama)

Kışa doğru ilerlediğimiz şu günlerde, soğukların gelmesiyle birlikte ısıtıcılarımızı baş ucumuza çıkardık. Isıtıcılarla ısınmak güzel. Çünkü temiz, pratik, istediğimiz yere taşıyabiliyoruz. Peki dezavantajı nedir? Dezavantajı gayet açık. Ay sonu yüksek gelen elektrik faturaları.

Elektrik fiyatının ülkemizde yeteri kadar ucuz olmamasından dolayı elektrikli ısıtıcı kullanmak her zaman yaptığımız işlerden olmuyor ama merak edenler için bir ısıtıcın ortalama ne kadar elektrik tüketebileceğini yazalım.

2000W gücünde çalışan bir elektrikli soba kullanıyor olalım. Siz de bu değeri cihazınızın genellikle arka, alt vb. kısımlarında bulabilirsiniz. Bu güç bilgisi genellikle cihazın maksimum çalışma gücünde saatte tükettiği değeri gösterir. Yani 2000W gücündeki sobamızı açıp ısıtma gücünü en yükseğe çıkardığımızda saatte 2000W harcayacak demektir. Ayrıca 1000W’ın 1kW’a eşit olduğunu unutmayalım.

ELEKTRİK FATURASINDAN BİRİM FİYAT HESAPLAMA

2013 için yaklaşık 36 kuruş civarındadır. Hesaplamasına gelirsek;

Evimize gelen son elektrik faturasını gözden geçirirsek, faturanın üst kısımlarında “Tüketim” olarak geçen aylık kaç kW tükettiğimizi gösteren değeri bulacağız. Örneğin 171.663 gibi bir değer yazar. Yani sayacı kontrol eden görevli, bir önceki gelişiyle son gelişi arasında 171kW’lık bir fark çıkarmış. Peki fatura tutarı ne kadar? 171.663 için 62.00 TL bedel gözükmektedir. Biz buradan kW başına düşen fiyatı tespit ediyoruz. Buna birim fiyat diyoruz.

BİRİM FİYAT = FATURA TUTARI (TL) /  TÜKETİM (kW)

Birim fiyat üstteki örnek için yaklaşık 36 kuruş çıktı. Siz de hesaplarsanız 2013 için yaklaşık bu civarlarda çıkması gerekir.

Şimdi birim fiyatı 36 kuruş bulmak demek, 1kW = 36 kuruş demektir. O halde elektrikli ısıtıcımız maksimum güçte 2kW = 72 kuruş tüketiyor demektir. Bu miktar 1 saat devamlı maksimum ısıtma seviyesinde iken tutan miktardır.

Kısaca özetlemek gerekirse 2000W gücünde bir elektrikli ısıtıcı; maksimum güçte, 1 saatte, 2013 yılında yaklaşık 72 kuruş harcamaktadır.

KISA BİR DENEYİM

BİM’den 22 Kasım 2013 tarihinde alınan 2000W Homemaxx infrared ısıtıcı ile test yapıldı. Bu ısıtıcının min ve max olmak üzere 2 kademesi var. Ara çizgiler ara kademeler olduğunu göstermiyor. Min kademeden max kademeye geçişi, termostatı çevirirken orta civarlarda hafif bir “tık” sesini duyarak anlayabilirsiniz. Yani tık öncesi ayrı bir tüketim ve tık sonrası ayrı bir tüketim söz konusu.

Min iken tüketim -> Yaklaşık 900W
Max iken tüketim -> Yaklaşık 1775W

Bu durumda siz tüketim değerlerini gözden geçirirken biz max kademede 1800W’ı geçmediğini tespit ettik.

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir