Kumandanın Çalışıp Çalışmadığını Anlamak

Bir uzaktan kumandanın çalışıp çalışmadığını anlamak için hemen hemen herkeste bulunan bir şeye ihtiyacımız var. Bir kamera. Bu cep telefonu olabilir, bir dijital fotoğraf makinesi olabilir, bir bilgisayar webcamı olabilir. Bunlardan birini bir şekilde bulmak şu zamanda çok kolay ki şu anda şu satırları okuyabiliyorsanız muhtemelen sahipsiniz.

Peki kamera, kumandanın çalışıp çalışmadığını anlamamıza nasıl yardımcı olur? Bu sorunun cevabı için yapmamız gereken kameramızı açarak uzaktan kumandanın sinyal yolladığı vericisine kamerayı tutmamız gerekiyor. Kamerayı ekrana tutarken kumandada tuşa bastığınızda, eğer kumanda çalışıyorsa yollanan sinyali farkedeceksiniz. Eğer sinyal yollanmıyorsa bozuk olma ihtimali var. Tabii ki pillerinin bitik olmadığını kontrol etmeyi de unutmayın.

Gördüğünüz gibi sinyal öncesi bir hareketlilik yokken sinyal anında infrared (kızılötesi) ışınlar kumanda vericisinden çıkmaya başlıyor.
Peki bunun açıklaması nedir diye düşünüyorsanız şöyle açıklayalım. Uzaktan kumanda vericisinden kızılötesi dediğimiz insan gözüyle görülemeyen ışını alıcı cihaza gönderir. Bu sinyaller alıcı cihazda çözülerek hangi komut verildiyse o komutu gerçekleştirir. Kameraların hemen hemen hepsi infrared ışınını lensleriyle yakalar. Bunu aşağıdaki şekilde görebilirsiniz. Bizim görebildiğimiz bölge “visible light” yazan görünür bölgedir. Diğer ışınların hiçbirini göremeyiz.

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir