cPanel – Apache için MaxClients, ServerLimit vb. Arttırma

Bu yazıyı cPanel kullananlar için yazıyoruz. Çünkü cPanel’de MaxClients, ServerLimit, StartServers, MinSpareServers, MaxSpareServers, MaxRequestsPerChild vb. ayarları değiştirmek biraz daha farklı bir yöntemle oluyor. En azından normal yöntemle veya panel üzerinden değiştirmek işe yaramazsa bu yöntemle muhtemelen değiştirebileceksiniz. Bu yöntem SSH üzerinden uygulanacak.

Normal yöntemde üstte belirtilen değerler /usr/local/apache/conf/httpd.conf dosyasından değiştirilip apache yeniden başlatıldığında değişikliği kontrol ettiğinizde değişiklik olduğunu görürüsünüz; ama bazı cPanel veya Apache versiyonlarında bu basit işlem geçerli değil. Bu nedenle aşağıdaki yöntemle gerekli değişiklikleri yapacağız.

SSH üzerinden SFTP ile sisteme root olarak girmelisiniz. /var/cpanel/conf/apache/local dosyasını açın. Burada değiştirebileceğiniz özellikleri göreceksiniz. İhtiyacınız doğrultusunda değişiklikler yaptığınızda dosyayı kaydedin. Şimdi geriye bu ayarları uygulamak kaldı. SSH üzerinden komutları uygulayın.

Aşağıdaki komut ile Apache’nin konfigürasyonunu yeni değerlere göre biçimlendiricisini güncelleştirin.

/usr/local/cpanel/bin/apache_conf_distiller --update

Yeni konfigürasyonu httpd için uygulayın.

/scripts/rebuildhttpdconf

Http sunucusunu yeniden başlatın.

/etc/init.d/httpd restart

Ayarlar artık çalışmaya başlamış olabilir ama şunu kontrol etmeliyiz.

/usr/local/apache/logs/error_log

Bu klasörde işlemin yapıldığı saniyelerde [warn] WARNING: Attempt to change ServerLimit ignored during restart şeklinde bir hata varsa Apache’yi yeniden başlatmak yerine durdurup tekrar başlatmamız gerekiyor anlamına gelir. O halde;

apachectl stop
apachectl start

Şimdi /etc/init.d/httpd status ile mesela MaxClients ayarı yapılmışsa kontrol edilebilir. Ayarların geçerli olduğu görülecektir.

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir