Araç Satışı/Alımı Nasıl Yapılıyor? (Adım Adım – 2014)

Araç satışında dikkat edilmesi gereken konuları ve satış/alım işlemlerinin adım adım nasıl gerçekleştiğini anlatıyoruz.

NOT: Bu işlemler tecrübe ile anlatılacak.

NOT: Ücret nakit olarak verildi.

Konuyu satıcı ve alıcı olarak ayrı iki kişi gibi düşünerek yazalım istedik.

SATICI

Satıcı, satış işlemleri öncesi aracın varsa günü geçmiş vergisini ve varsa trafik cezalarını ödemek zorundadır. Bunu son kez internet üzerinden gib.gov.tr’den kontrol edebilir.

Egzoz emisyon ölçüm süresinin veya fenni muayene süresinin geçmesi satışa engel değildir.

Aracın satışı için “araç tescil belgesi” ve “araç trafik belgesi” yanınızda olsun. Bunun haricinde nüfus cüzdanı da gereklidir. Sigorta poliçenizi ruhsattan alabilirsiniz. Çünkü sigortadan kalan sigorta günlerinin parasını alacaksınız.

Gerekli belgeler yanına alınır alıcı ile birlikte bir notere gidilir. Noterdeki görevli sizden ruhsatı ister. Daha sonra alıcı ve satıcının kimliğini ister.

Gerekli işlemleri yapan noter “araç satış sözleşmesi”ni hazırlar. Burada üç sözleşme imzalandı. Biri satıcıya ait nüsha, biri alıcıya ve sanırım diğeri de noterde kalan nüsha.

Ödeme imzadan hemen önce veya sonra yapılabilir. Çünkü satıcı sözleşmeyi imzalarken aracı satmış olduğunu beyan eder. İmzadan hemen önce yapılan ödeme alıcı için risklidir. İmzadan hemen sonra yapılan ödeme satıcı için risklidir.

İmzalar atıldıktan sonra satıcı kimliğini alır ve alıcı için beklemededir.

Alıcı işlem ücretini öder ve satış tamamlandıktan sonra satıcıya ait olan satıcıya ait olan “araç satış sözleşmesi” nüshasını alarak alıcı ile vedalaşır.

ALICI

Alıcı, satıcı ile araç konusunda görüşürken varsa hasar konusunda dikkat etmelidir. Çünkü aracı üzerine aldıktan sonra geri verme gibi bir hakkı kesinlikle yoktur.

Hasar ile ilgili SMS hizmetini kullanabilir, ustaya gösterebilir, ekspertiz raporu alabilir.

Alıcı, yine aracı almadan önce egzoz emisyon ölçüm durumunu ve fenni muayene durumunu öğrenmesi tavsiye edilir. Çünkü aracı aldıktan hemen sonra trafik kontrolüne takılması bu ikisinde gecikme varsa ceza olarak dönebilir.

Alıcı aracı almaya karar verdikten sonra aracı almak için nüfus cüzdanını yanında bulundurmak zorundadır.

Araç alım işlemleri için satıcı ile birlikte notere gidilir. Noterde alıcının kimliği ve satıcının kimliği ile aracın ruhsatı gereklidir.

Noterdeki görevli gerekli işlemleri yaptıktan sonra “araç satış sözleşmesi”ni hazırlar. Burada üç sözleşme imzalandı. Biri satıcı için “araç satış sözleşmesi” nüshası, biri alıcı için, sanırım diğeri de noterde kalan.

“araç satış sözleşmesi”ni önce satıcı imzalar, daha sonra alıcı.

Ödeme imzadan hemen önce veya sonra yapılabilir. İmzadan hemen önce yapılan ödeme alıcı için risklidir. İmzadan hemen sonra yapılan ödeme satıcı için risklidir.

İmzalardan sonra alıcı işlem ücretini ödemek için vezneye geçer. Ücret ödenip işlem tamamlandıktan sonra satış işlemi gerçekleşmiş demektir.

Alıcıya araçla ilgili egzoz ölçüm belgesi ve “trafik tescil belgesi” verilir. Sadece “araç tescil belgesi” verilmez. Çünkü o belgedeki bilgiler yeni sahibi ile değişecektir.

Artık alıcı ile satıcı vedalaşabilir.

Yeni “araç tescil belgesi” hangi emniyet müdürlüğünden alınacaksa oraya en kısa sürede gidilebilir veya PTT Kargo ile 15 gün içinde gelmesi beklenebilir. Kargo beklenirse kargo ücreti olarak 4-6 TL alınır.

Satıcı sigorta şirketinden kalan günlerin ücretini nasıl geri alır?

Satıcı sigorta poliçesi ve “araç satış sözleşmesi”ni de yanına alarak kimliği ile sigorta şirketine gider. Oradaki görevli gerekli işlemleri yaparak kalan günlerin tutarını satıcıya iade eder.

Kalan günlerin tutarı nasıl hesaplanır?

Ödediğiniz tutardan, ödediğiniz tutarın 365’e bölünüp kalan sigorta gününün çarpılması ile çıkan sonucun çıkarılması ile bulunur.

Bir yorum yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir